Ar-Ge teşvikleri tek çatıda verilecek!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sanayiye teknoloji enjekte edeceklerini söyledi. Özlü, Ar-Ge teşviklerini artık tek çatı altında vereceklerini belirterek, “Ar-Ge ve Teknoloji Fonu kuruyoruz” dedi

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ankara’da gazetecilerle bir aradaya geldi. Merkezinde TÜBİTAK’ın yer aldığı yapısal bir dönüşüm paketi hazırladıklarını ve yasalaşma sürecinin başlayacağını aktaran Özlü, “Son 14 yılda bizim araştırmacı personel sayımız arttı, ARGE harcamalarımız arttı, patent başvuru sayılarımız ama yüksek teknolojili ürünlerin ihracatımız ve gayri safi milli hasılamız içindeki payı azaldı. Dolayısıyla sistemde bir sıkıntı var. Bu sistemin değişmesi lazım. Çalışmanın özü bu” dedi.

Yeni sistemde Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun kaldırılacağını, yerine ise Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu’nun oluşturulacağını belirten Özlü, “Ne fark var? Yeni yaklaşımımız sanayimize teknoloji enjekte edeceğiz, sanayimiz yüksek katma değerli ürünler üretecek. İhracatımızdaki payı artacak. Biz ne zaman 10 dolara aldığımız bir ürünü 20 dolara satarsak, işte o zaman ne cari açığımız kalacak ne de dış ticaret açığımız kalacak. Bizim petrol kuyularımız yok, doğalgaz yataklarımız yok. Bizim tek sermayemiz genç nüfusumuz olarak insan kaynağı ve akıl satacağız. Dolayısıyla teknoloji üreten bir Türkiye’nin geleceği var. Teknoloji üretemeyen bir Türkiye’nin geleceği yok diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

BORÇLU KOBİ’YE KREDİ ÖNCELİĞİ

Mevcut sistemde her bir bakanlık ve kurumun ayrı ayrı Ar-Ge desteği verdiğini hatırlatan Özlü, bu dağınıklığa son verileceğini kaydederek, “Yeni kanunla Ar-Ge ve Teknoloji Fonu kuruyoruz. Bu fon bütçe içi bir fon. Bütçe kanunu Meclis’ten geçtikten sonra 12,5 milyar liralık bütçeyi Ar-Ge ve Teknoloji Fonu’na aktaracağız. Bu bütçeyi harcama yetkisi Bilim Sanayi ve Teknoloji İcra Kurulu’nda olacak. Bio teknoloji, nano teknoloji, bilişim teknolojileri gibi belli alanlara odaklı bir şekilde bu kaynağı harcayacağız” şeklinde konuştu. Bakan Özlü, Bakanlar Kurulu’nda değerlendirecekleri üretim reform paketinin de önemli düzenlemeler içerdiğini anlattı. Bu üretim reformu paketi kapsamında şehir içinde kalan sanayi sitelerinin dışarıya taşınacağını belirten Özlü, şöyle devam etti: “Sanayi sitelerini kente uygun bir uzaklıkta tertemiz içerisinde küçük bir camisi, çarşısı, pastanesi olan, akşam çalışanların duş alıp gidebilecekleri modern sanayi çarşılarına dönüştürmek istiyoruz. Yaklaşık 17 milyar dolarlık bir dönüşüm gözüküyor. Sanayi sitelerinin şu anda şehir merkezinde oldukları yerler değerli. Yani kendi kendilerini dönüştürebilecek bir kaynağa sahipler. Yine bu pakette özel şahısların arzu ettikleri taktirde endüstri bölgeleri kurmalarının önünü açıyoruz.” KOBİ’lere 50 bin lirayı bulan faizsiz kredi desteği için şu ana kadar ilk başvuruyla birlikte yaklaşık 500 bin başvuru aldıklarını anlatan Özlü, “Şubat’ın 20’sine kadar başvuru alacağız. 27 Şubat gibi de KOBİ’ler bu krediden istifade etmeye başlayacak. Piyasaya 10.3 milyar liralık bir sıcak para girecek. Değerlendirmeyi bilgisayar ortamında yapıyoruz. Şartları taşıyan her işletmeye kredi verilecek. Borcu, sıkıntısı olan KOBİ’ye öncelik tanınacak. Onun puanı daha yüksek olacak. Çalışan sayısı yine bir kriter. Yine imalat sanayi öncelikli olacak” bilgisini verdi. Yerli marka otomobile ilişkin çalışmaların iyi gittiğini belirten Özlü, “Sanayicilerimizle görüşüyoruz. Onların oluşturacakları bir yapıya elimizdeki tüm verileri aktaracağız. Biz destekleyeceğiz, onlar önde olacak. Yani ticari tanınırlılığı çok fazla olan bir iş olduğu için bu yöntemi tercih ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

DÖRT BÖLGEYE SİNGAPUR MODELİ

Büyük endüstri bölgeleri kurmayı hedeflediklerini aktaran Faruk Özlü, şunları söyledi: “Artık Türkiye’nin OSB tarzından ziyade daha büyük endüstri bölgelerine ihtiyacı var. Bir çalışma yaptık. Türkiye’nin belli başlı bölgelerini incelettik. Tabii burada liman olması önem arzediyor. Singapur’daki Jurong adasındaki benzerleri gibi bir endüstri bölgeleri konpesti kurmamız gerekiyor. Mesela Singapur’daki endüstri bölgesi yaklaşık 50 milyar dolarlık bir ciro oluşturuyor. Bizimkiler diyelim biraz daha küçük olsa, yani her birinde yaklaşık 20-25 milyar dolarlık bir ciro oluşturabilirsek Türkiye’nin kalkınmasında ciddi bir etki oluşturur.”

Kaynak: memurlar.net